Overvejelser om plantes placering
Vi har nu fået såret og sættet vores frø. Vi har inden denne proces gjort os nogle overvejelser om hvilke miljøer planterne skulle leve i.
Vi har fået dannet tre miljøer
1. Køkkenhaven
* Ærter → Vores overvejelser om ærterne er, at vi har såret dem ca 3 cm ned i jorden og med 10 cm mellemrum.
Vi har såret dem på en lige række, da vi skal kunne sætte en snor mellem dem, når de begynder at vokse sig op ad. På den måde vil snorren holde ærterne, så de ikke vælter ud over det hele.
Vi har valgt ikke at vande ærterne, da dette vil kunne afholde solen i at varme området omkring ærten væk. Ærten har i starten brug for en masse varme, som bliver dannet med hjælp fra solen, dette vil starte spiringsprocessen.
* Krydderurter
Dild, Persille, Purløg → vores krydderurter har vi sat i midten af vores køkkenhave. Vi har valgt at sår dem i en cirkel, så de vokser op som en tæt plante. Dette har vi valgt med tanke om hvordan vi anvender den i fremtiden. Når vi skal anvende det i retter, så er det nemmer når man fx. skal klippe i purløg af, eller tage en bunke fra persillen. Vi har sat dem ca 1 cm ned, og vandet dem efter, så frøet kan udvidvige sig.
Valmue → Vi plantede valmue ude i køkkenhaven, da valmue har godt af at spire i let og sandet jord. Det er faktisk godt, at plante dem når der er kulde, men de kan godt spire når det er forår/sommer. Man skal helst plante dem når det ikke blæser for meget, da bladene hurtigt blæser af. De er gode, at plante sammen med andre planter, da de så kan støtte sig op ad de andre planter. Valmue kan lide at få meget sollys - på den måde vokser de bedst.
Tagetes → Tagetes plantede vi ude i gårdhaven. Det er godt at plante tagetes i foråret/sommerhalvåret, da tagetes ikke tåler frost. Vi plantede dem med lidt afstand, da det er en stor blomst der er fyldig.
Hindbær → Hindbær stiklingen har vi sat dybt ned i køkkenhaven så alle rødderne er dækket til, derudover har vi sørget for at stilken er godt dækket så den kan holde sig selv. Vi valgte at balnde hindbærens egen jord med den nye jord, så den havde noget velkendt. Til sidst vandet vi den godt, så rødderne rigtig kunne få fat i den nye jord.
Løg → Løget er blevet sat i køkkenhaven med det samme, da vi ved at de skal blive det samme sted som de bliver sat. Grunden til dette er, at når spiringsprocessen begynder, så danner løget en masse tråde som går ned i jorden. Denne proces skal man ikke pille ved og rykke, da det vil stoppe løget i at udvikle sig. Vi har sat løget på en række, de er kun lige sat lidt ned i jorden så noget af spidsen stikker op. Det har vi gjort så spiringen hurtiger kan begynde. Vi har dog også valgt at dække nogle helt til, da vi har tænkt, at dem der stikker op, måske vil kunne blive hapset af solsort, da vi ved de spise dem.
2. Vindue i potter
Solsikke → Vore solsikke har vi valgt at så i en potte. Tankerne om det er at vi vil have en enkel pæn solsikke som kan spire sig stærk og stor inden for, inden vi i fremtiden vi sætte den ud i vores køkkenhave. Jorden omkring solsikken er porøs, da vi tænkte dette vil kunne hjælpe planten med at spire.
Hørfrø → Vi har såret hørfrø på næsten samme måde som solsikken, vi har dog valgt at så flere frø i potten, for at se hvordan dette vil udvikle sig. Vi ved på forhånd ikke så meget omkring spiring af hørfrø, så vi er spændte på hvordan de kommer op af jorden.
Popcorn majs → Vi har gjort os nogle refleksioner omkring hvordan vi får popcorn majs til at spirer. Vi har taget en potte med så- & priklejord, hvor vi har taget dem ned i 4-5 centimeters dybde. Frøene spirer ved stuetemperatur, vi har derfor stillet dem i vinduet. Når planterne er kommet frem, bør de flyttes til lavere temperatur og så meget lys som muligt.
3. Mini drivhus i vindue
Tomater
Mini & Cherry → Vores overvejelser omkring de forskellige tomater er, at vi har sat dem ca. 1 cm ned i jorden. Vi har lagt porøs jord hen over for at de hurtigere kan spirer. Vi har placeret dem i et minidrivhus, for at for-spirrer dem, inden vi planter dem om i en større potte.
Gulerødder → Vores overvejelser omkring guleroden, er at vi har taget toppen af en gulerod og sat den lidt ned i jorden, så man stadig kan se lidt af guleroden. Vi håber at det på den måde vil gør at gulerødderne hurtig kommer op.
Peberfrugt → Peberfrugten har brug for fugt og varme for at spire og vokse sig stærk. Derfor har vi valgt at den skal opbevares i vores minidrivhus. Vi kan på den måde selv styre luftfugtigheden, og på den måde holde øje med hvordan planten har det. De er såret meget enkeltvis, da peberfrugten vil vokse sig hurtig stor og bred.
Æble → Vores overvejelserne omkring æblerne var, at sætte dem 1-2 cm ned. Vi satte dem løst ned i jorden, og plantede jorden løst ovenpå da, de ikke kan tåle at man presser jorden for hårdt ned på dem. Vi valgte at plante dem i minidrivhus i vinduet for, at se spireprocessen inde, at vi planter dem ude i bedet.
Her kan i se prossecen i billeder:
(Her ses vores valg at planter og frø)
(Vores hjemmelavet navneskilte, som Sandra og Camilla har snittet rigtig fint med en dolk)
(Louise og Emmeli der klargør potterne med de forskellige frø)
Håber i har nydt at læse lidt af vores overvejelser, og måske selv gjort jer nogle overvejelser, hvis i skal lave lidt derhjemme 😀
Fint og overskueligt indlæg - har I taget fotos fra den videre proces? Hvad er der mon kommet frem...?
SvarSlet